Så här går det till att söka bostad

Uthyrningspolicy
Här kan du läsa vår uthyrningspolicy>>

Allmänna krav (detaljer om de allmänna kraven kan du läsa om i uthyrningspolicyn)

 •  För att få ställa dig i kö måste du ha fyllt 16 år
 •  För att hyra en lägenhet måste du ha fyllt 18 år
 • Du ska använda lägenheten för eget bruk och ha behov av den samt vara folkbokförd på adressen
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos Kronofogden, hos Upplands-Brohus eller andra fastighetsägare
 • Du ska ha ett skötsamt förflutet i ditt nuvarande boende
 • Du måste ha en giltig hemförsäkring
 • Antal personer som ska bo i lägenheten ska vara rimlig i förhållande till lägenhetens storlek enligt Upplands-Brohus uthyrningspolicy (som du kan läsa om ovan)

 

Förmedling av lägenheter
Lediga lägenheter förmedlas genom köerna enligt nedanstående:

 • Kommunal kö
  Tre av fyra lediga lägenheter (75 procent) förmedlas till bostadssökande som är bosatta (skrivna) i kommunen eller är anställda hos ene arbetsgivare i Upplands-Bro kommun.
 • Rikstäckande kö
  En av fyra lediga lägenheter (25 procent) förmedlas till sökande som inte är bosatta (skrivna) eller anställda hos en arbetsgivare i Upplands-Bro kommun. Bostadsförmedlingen i Stockholm AB förmedlar dessa lägenheter åt oss och du behöver registrera dig i deras kö.
 • Ledig direkt
  Bostäder som av olika anledningar inte blivit uthyrd kan förmedlas via kön ”Ledig direkt”.
  Lägenheten lottas då ut mellan de som anmält sitt intresse för lägenheten.

 

Kundanmälan
För att ställa dig i bostadskön behöver du registrera sig hos oss genom att du fylla i en Kundanmälan och därigenom skapas Mina sidor.
Det datum du fyllt i din kundanmälan gäller som ditt ködatum.
Direkt till Kundanmälan >>

Mina sidor
Du loggar in på Mina sidor med hjälp av BankID eller användarnamn och lösenord.
Här kan du  ändra lösenord, göra intresseanmälan på ledigt objekt, svara på erbjudanden, uppdatera din kötid, ladda upp intyg/dokument med mera.
Direkt till Mina sidor >>

Innan du kan göra intresseanmälan på lediga lägenheter i den kommunala kön
Innan du kan anmäla ditt intresse på en lägenhet så måste du ladda upp följande intyg/dokument på Mina sidor (observera att dina uppladdade dokument och intyg ligger kvar i våra system i 6 månader. Därefter måste du ladda upp nya aktuella intyg som du fortsatt vill göra intresseanmälningar på lägenheter):

 1. Intyg/dokument om din inkomst
  Du behöver kunna styrka att din inkomst når upp till inkomstkravet minst sex månader framåt. Detta gör du genom genom ett anställningsintyg från din arbetsgivare.
 2. Intyg om antal medlemmar i hushållet
  Du behöver ladda upp ett familjebevis så vi vet att antalet medlemmar i hushållet är rimligt i förhållande till lägenhetens storlek. Familjebevis beställer du hos Skatteverket.

 

Intresseanmälan
Du kan nu göra intresseanmälan på den/de lägenheter som stämmer överens med dina önskemål. Lägenheterna förmedlas utifrån kötid.
De 10 sökande som har den längsta kötiden får ett erbjudande med möjlighet till visning av lägenheten. Det är viktigt att du tackar ja eller nej till erbjudandet.
Om du låter bli att svara ja eller nej tre (3) gånger spärras du från att söka lägenheter.

Medsökande
För att kunna söka lägenhet tillsammans måste båda ha skapat Mina sidor. Detta för att ansökningarna ska kunna koppla ihop. Vid nyregistrering kan man välja att direkt koppla ihop sig med sin medsökande. Står du redan i kön och vill koppla ihop dig med en medsökande loggar du in på Mina sidor och ändrar det under Mina uppgifter. Observera att även medsökande måste ladda upp sina sina intyg/dokument.

Uppdatera din köplats
Om du inte aktivt söker bostad och gör intresseanmälningar är det viktigt att komma ihåg att uppdatera din köplats. Det får inte gå mer än 6 månader mellan varje uppdatering.  Missar du detta försvinner din kötid. För att uppdatera dig i kön räcker det med att du loggar in på Mina sidor och därefter loggar du ut. Du behöver inte klicka på någon knapp. Du kan se när du senast var aktiv genom att titta under Mina uppgifter.
Direkt till Mina sidor >>

Kötid/köpoäng
Det datum du fyllde i din Kundanmälan och skapade Mina sidor  gäller som ködatum. För dig som har ett gällande bostadsavtal med Upplands-Brohus räknas boendetiden i din nuvarande lägenhet som kötid. Om du säger upp din lägenhet tappar du din kötid och får börja om i kön. Vill du stå kvar måste du gå in och aktivera dig i kön – den dagen du aktiverar dig blir starttid.
För varje dag du står i kön får du 1 poäng. På varje ledig lägenhet kan du se vilken poäng den personen har som står på köplats 10.

Byta lägenhet?
För dig som redan hyr en lägenhet av Upplands-Brohus finns det olika sätt att byta lägenhet. Antingen kan du söka lägenhet genom bostadskön eller byta lägenhet med någon annan som också hyr lägenhet av Upplands-Brohus eller med någon som har en lägenhet hos en annan hyresvärd. Se vår uthyrningspolicy för vilka krav som gäller för dig som är befintlig hyresgäst och som vill byta lägenhet.
Bytestorget
Under sidan Sök ledigt  kan du under Lediga objekt  söka fram de lägenheter som våra hyresgäster vill byta. Välj Bytestorget  under Marknadsplats för att se dessa.

Trygghetsboende
För dig  som är 70+ se mer information här >>

Har du några övriga frågor?
Ring Kundservice på telefon 08 – 5624 8720.